Lichamelijk Onvoldoende Verklaarde Klachten

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Heb je last van klachten die maar niet overgaan en waarvan de arts of de omgeving zegt ‘dat je er maar mee moet leren leven’? Of het je het gevoeld dat je je moet verantwoorden en heb je het idee dat jouw klachten niet serieus genomen worden? Grote kans dat je te maken hebt met een somatisch onvoldoende verklaarbare klacht (SOLK).

Er is sprake van somatisch onvoldoende verklaarde klachten als je al langere tijd lichamelijke klachten hebt en waarbij na medisch onderzoek geen concrete aandoening wordt gevonden. Soms gaat het om klachten die begonnen zijn met een lichamelijke aandoening, maar waarbij de klachten ernstiger of langduriger zijn dan verwacht. Of dat juist jouw functioneren sterker beperkt wordt dan op grond van die lichamelijke aandoening ‘de bedoeling’ is. 

Soorten klachten

Verschillende soorten klachten kunnen de basis vormen voor een somatisch onvoldoende verklaarde klacht (SOLK). Voorbeelden zijn pijnklachten, maar ook lichamelijke functiestoornissen zoals evenwichtsstoornis, energiegebrek, krachtverlies of wazig zien, of misschien wel oorsuizen, piepen, tintelingen of een doof gevoel. Vervolgens kunnen daar gaandeweg klachten zoals spanning, concentratie- en geheugenverlies, slaapproblemen, angst of depressie bijkomen.

Meer lezen over SOLK en de behandeling ervan, kijk op: www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/somatisch-onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten-solk

Neem contact met me op

Langdurige lichamelijke klachten zonder een concrete diagnose? Een specialist op het gebied van SOLK kan antwoord geven op de vraag waar de klachten vandaan komen én hoe ze te behandelen zijn. Neem contact op voor een kennismaking.

Contact opnemen